Zonnepanelen kopen? Hier moet je beslist op letten

Duurzame energie

Je kunt je woning verduurzamen door zonnepanelen op je dak te installeren. Zonnepanelen zetten de energie van de zon om in elektriciteit die je in je woning kunt gebruiken. Hierbij worden geen fossiele brandstoffen verbruikt of vervuilende stoffen in de lucht uitgestoten.

Kosten zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen bestaan uit de installatie en aanschaf van de panelen en de omvormer. Een gemiddelde installatie (uitgaande van 12 panelen) kost rond de € 5.000. Op materiaalkosten is meestal niet zo veel te besparen. De arbeidskosten voor de installatie kunnen best wel verschillen bij de ene of de andere installateur. Hierom is het verstandig om bij meerdere partijen offertes op te vragen. De prijzen van zonnepanelen zijn ten opzichte van een aantal jaar geleden flink gezakt. Maar let op dat goedkoop geen duurkoop wordt wanneer je een kwalitatief slecht product uit China koopt. Gemiddeld verdien je de aanschaf van zonnepanelen binnen 6-7 jaar terug.

Subsidie zonnepanelen

Op dit moment is er geen overheidssubsidie op zonnepanelen maar sommige gemeenten hebben wel hun eigen regelingen. Hiervoor kun je het beste bij je eigen gemeente navragen of, en zo ja, welke regelingen jouw gemeente heeft. Er zijn ook diverse instanties die duurzaamheidsleningen verstrekken. Vaak kun je met de kostenbesparing op je lagere energierekening deze lening afbetalen.

Salderingsregeling

Er zullen momenten zijn dat je de opgewekte elektra van je zonnepanelen niet direct in je woning kunt gebruiken. Dit overschot zou je met een dure thuisaccu kunnen opslaan. Maar omdat we in Nederland nog een salderingsregeling hebben is het makkelijker om je overschot aan je energieleverancier terug te leveren. Je energieleverancier zal de elektriciteit die je teruglevert op jaarbasis verrekenen met de afgenomen elektriciteit. Vanaf 2023 zal deze salderingsregeling waarschijnlijk worden afgebouwd. Mogelijk dat in de toekomst hierdoor thuisaccu’s wel interessant kunnen worden.

Soorten panelen

Bij het selecteren van de gewenste zonnepanelen is het aantal Wp (wattpiek) per paneel een belangrijk punt om op te letten. Hoe hoger het aantal Wp per zonnepanel hoe meer elektriciteit dit paneel kan opwekken.
De twee meest voorkomende soorten zonnepanelen zijn de blauwe (polykristalijne) zonnepanelen en de meestal zwarte (monokristalijne) zonnepanelen. Je kunt een keuze maken op basis van de kleur maar je kunt ook de eigenschappen hierin betrekken. Monokristalijne panelen bieden vaak het hoogste aantal Wp. De polykristalijne zonnepanelen zijn vaak net wat goedkoper.

Benodigd aantal panelen

Bij het bepalen van het aantal te plaatsen zonnepanelen kun je simpel weg kijken naar het aantal panelen dat je op je dak kwijt kunt maar het is ook handig om even naar je verbruik te kijken. Aangezien de salderingsregeling waarschijnlijk vanaf 2023 zal worden afgebouwd, en je dus minder vergoed wordt per terug geleverde kWh, is een te grote installatie zonde van je geld.
Door het totaal aantal Wp van alle panelen op te tellen en te vermenigvuldigen met 0,85 kun je de totale (mogelijke) opbrengst in kWh uitrekenen. Dus 10 panelen á 330 Wp kan je ongeveer 2.805 kWh per jaar opleveren.

Installeren zonnepanelen

Bij het installeren van zonnepanelen is het verstandig om eerst te kijken naar de conditie van je dak voordat je zonnepanelen gaat plaatsen. Een dakrenovatie is niet handig om te moeten uitvoeren als er zonnepanelen zijn geïnstalleerd. Uiteraard zal er goed gekeken moeten worden naar dakdoorvoeren en dakopeningen bij het maken van het optimale legplan.
Bij het vergelijken van meerdere offertes is het slim om verder te kijken dan alleen de prijs onderaan de streep. Kijk goed of de gemaakte aannames juist zijn en of er (mogelijk noodzakelijke) werkzaamheden worden uitgesloten, zoals het aanbrengen van een extra groep in de meterkast.

Waarde verhoging woning
De waarde van je woning zal niet direct even veel meestijgen met de hoogte van de investering van zonnepanelen. Maar bij verkoop van je woning kun je een streepje voor hebben op je buurman die ook zijn woning wilt verkopen maar dan zonder panelen op zijn dak. Voor potentiële kopers is het vaak interessant als er zonnepanelen op het dak liggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *